Last van chronische pijn?

Wanneer pijnklachten niet zomaar weggaan. 

Soms blijven pijnklachten wel erg lang bestaan. Bij klachten langer dan 3 maanden, zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, spreken we van chronische pijn.

Wanneer je maar pijn blijft houden en pijn lijkt je leven te beheersen kun je waarschijnlijk niet geloven dat pijn een doel heeft. Het doet zeer omdat het brein om een of andere redenen, vaak volledig onbewust geconcludeerd heeft dat je bedreigd wordt en in gevaar bent. De truc is om er achter te komen waarom het brein tot deze conclusie is gekomen.

Waakzaam alarmsysteem

Normaal gesproken herstelt weefsel na een acute pijnfase en verdwijnt de pijn. In sommige gevallen (best veel) blijft de pijn aanhouden, daar moet een reden voor zijn.

Die is er inderdaad. Als het alarmsysteem in het centrale zenuwstelsel (ruggenmerg en brein) je blijft beschermen ook al is er geen sprake meer van weefselschade, dan is er sprake van overbescherming.
Dit wordt met een mooie term Centrale Sensitisatie genoemd, ofwel verhoogde waakzaamheid van het alarmsysteem. Huisartsen en medisch specialisten kunnen geen oorzaak vinden voor de pijn/het alarm in de weefsels. Een MRI-scan, röntgenfoto of bloedonderzoek zal niets laten zien dat een oplossing brengt.


Let op: dit is geen psychische aandoening. Het gaat om een fysiek proces in het zenuwstelsel! De pijn is dus wel degelijk echt aanwezig, maar met een andere oorzaak dan acute pijn. 
Meer weten over de ontstaansoorzaken en behandelmethoden bij chronische pijn? Klik dan HIER

Zin om meer te lezen?

Zin om meer te lezen?

Chronische pijn

Last van chronische pijn?Wanneer pijnklachten niet zomaar weggaan. Soms blijven pijnklachten wel erg lang...

Last van stress?

Last van stress?Dit is goed om te weten.De laatste weken is steeds meer bekend geworden dat steeds meer mensen last...

Niet alleen spieren worden sterker door training

Niet alleen spieren worden sterker door trainingOok je botten hebben profijt van een goede training.Wanneer je denkt...

Meer weten? Stuur ons een bericht!

Adresgegevens

Hoofdstraat 45
7213CR Gorssel
0575-493002
info@fysioadvies-online.nl

Privacybeleid