Pijn in heup

Heb je last van heuppijn?

Misschien heb je al enige tijd klachten en wil je graag weten wat er aan de hand is. Daarom hebben wij alvast wat informatie voor jou op een rijtje gezet. We kunnen natuurlijk niet elke klacht specifiek toelichten. We hebben daarom een overzicht gemaakt van de meest voorkomende klachten. In dit artikel gaat het daarom over artrose en slijmbeursontsteking. Herken je je niet in deze klachten, wil je een persoonlijke diagnose, of wil je oefeningen die specifiek op jou zijn gericht? Maak dan een afspraak met één van onze fysiotherapeuten. Dat kan via deze pagina. Eerst kijken wat je zelf kunt doen? Lees dan verder. 

Heupklachten door artrose

Artrose is de meest voorkomende aandoening van de gewrichten. Het komt met name voor in de knie en de heup en treedt in verreweg de meeste gevallen op met het vorderen van de leeftijd. Mensen met artrose ervaren vaak de meeste pijnklachten op het moment dat ze in beweging komen. Als ze eenmaal “opgewarmd” zijn neemt de pijn af. Het kan zijn dat uw heupklachten komen door artrose, maar wellicht is er iets anders aan de hand. Voor een persoonlijk advies, plan een afspraak met een van onze specialisten in.

Definitie en locatie artrose

Artrose betekent afname van kraakbeen in het gewricht. Dit proces is normaal. Het gebeurt bij ons allemaal wanneer we ouder worden. Bij de één gaat deze afname sneller dan bij de ander. Soms in die mate dat er ook gewrichtsontstekingen bij komen. Dat is het moment dat pijnklachten kunnen optreden. Afname van kraakbeen hoeft an sich namelijk niet pijn te doen! Artrose in de heup kan pijnklachten geven in de bil, de lies, of het bovenbeen.

Ontstaan van artrose

In onze gewrichten wordt synovium aangemaakt. Je kunt dit zien als een soort smeerolie. Dit synovium bevat voeding voor het kraakbeen en houdt het kraakbeen gezond. Met het ouder worden neemt de hoeveelheid voeding in het synovium af, waardoor het kraakbeen minder goed gevoed wordt. Het kan hierdoor degeneren. Dit proces noemen we artrose. Dit proces kan worden versterkt door zeer uiteenlopende factoren, zoals gewrichtsletsel door een trauma (denk aan botbreuken tot in het gewricht), langdurige zeer hoge, of juist te lage belasting, of overgewicht.

Behandeling van artrose

Door behandeling krijg je je kraakbeen natuurlijk niet terug. Echter kun je toch qua pijn en functie sterk verbeteren door de juiste behandeling. Een operatie is dus zeker niet persé nodig! De behandeling bij heupartrose bestaat voornamelijk uit spierversterkende en stabiliserende oefeningen.

Slijmbeursontsteking in de heup

Na heupartrose is de slijmbeursontsteking (bursitis) de meest voorkomende klacht rond de heup.  Een bursitis kan geleidelijk ontstaan en gaat gepaard met veel pijn rond het desbetreffende gewricht. Ook nu er veel fysiotherapiepraktijken sluiten, kunt u aan de slag met oefeningen ter vermindering van uw bestaande heup klachten. Hieronder vindt u verdere informatie over wat een bursitis verder inhoudt.

Definitie en lokalisatie

Een slijmbeurs is een kleine holte gevuld met vocht en dient als een “stootkussen” bij de wrijving van verschillende structuren rondom een bepaald gewricht. Een geïrriteerde slijmbeurs rondom de heup, ook wel bursitis subtrochanterica genoemd, kan veel pijn geven. De pijn wordt vaak gevoeld ter hoogte van de heupkop en kan verder uitstralen naar de lies, de zijkant van het been tot aan de knie. Hierdoor is het bijvoorbeeld lastig om op de pijnlijke heup te liggen en kan dit beperkingen geven in de dagelijkse activiteiten zoals wandelen, traplopen en hardlopen. Een heup bursitis is te herkennen aan de volgende symptomen; drukpijn aan de zijkant van de heup, stijfheid, warmte en soms zwelling of roodheid. De klachten kunnen aan één kant voorkomen (unilateraal) maar kunnen ook aan beide kanten van de heup voorkomen (bilateraal).

Oorzaak van een slijmbeursontsteking

De oorzaak van een bursitis is voornamelijk overbelasting door mogelijk spierzwakte en/of compensatie in het beweegpatroon. Echter kan het ook een gevolg zijn van een harde val, een operatie, reumatische aandoeningen, knie of heup artrose en/of rugklachten.  Een bursitis van de heup komt veel voor bij sporters (o.a. hardlopers bij een onregelmatige ondergrond of heuvels op en af rennen) en bij vrouwen van middelbare leeftijd. De klachten komen 3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.  Factoren als een hogere leeftijd, roken en overgewicht vergroten de kans op het ontwikkelen van dit soort klachten.

Wat kun je doen bij een slijmbeursontsteking in de heup?

Het doel van fysiotherapie is het verminderen van pijn en het bevorderen van de dagelijkse bewegingen.  Op het moment dat er veel zwelling, roodheid en/of warmte aanwezig is, wordt er geadviseerd om wat gas terug te nemen en niet te veel dezelfde herhalende bewegingen te maken. Het advies is ook om een kussen tussen de benen te leggen, wanneer u gaat slapen op de goede zijde zodat er minder druk op de aangedane heup komt. Dit kan pijnklachten tijdens het slapen verminderen. Zodra de ontsteking minder is kan er worden gestart met rustige oefeningen. Deze oefeningen zijn dusdanig persoonafhankelijk dat dit niet te vangen is in enkele instructies op de site. Neem voor advies bij een slijmbeursontsteking gerust contact met ons op.

Wat u moet weten voor persoonlijk advies

Dat kan natuurlijk ook. U kunt een afspraak inplannen, in veel gevallen wordt deze afspraak vergoed door uw zorgverzekeraar. De afspraak vindt plaats vanuit het comfort van uw eigen huis, het enige dat u nodig heeft is een computer, laptop of telefoon, met werkende camera. De fysiotherapeut moet u kunnen zien om te bekijken waar de klachten zitten en hoe deze het beste verholpen kunnen worden. 

Plan via deze link een afspraak in.