Pijn in enkel

Heb je last van enkelpijn?

Misschien heb je al enige tijd klachten en wil je graag weten wat er aan de hand is. Daarom hebben wij alvast wat informatie voor jou op een rijtje gezet. We kunnen natuurlijk niet elke klacht specifiek toelichten. We hebben daarom een overzicht gemaakt van de meest voorkomende klachten. Herken je je niet in deze klachten, wil je een persoonlijke diagnose, of wil je oefeningen die specifiek op jou zijn gericht? Maak dan een afspraak met één van onze fysiotherapeuten. Dat kan via deze pagina. Eerst kijken wat je zelf kunt doen? Lees dan verder. 

Accuut enkelletsel

Accuut enkelletsel loop je op wanneer je door je enkel gaat, of je enkel verzwikt.  

Jaarlijks lopen in Nederland ongeveer 600.000 mensen een traumatisch letsel op van de enkel. Meer dan de helft van de acute enkelletsels ontstaat tijdens sportuitoefening. Erg vervelend als je hierdoor je sport opeens een paar weken niet meer kunt doen! 

Definitie en locatie

Wat verstaan we verstaan onder een acuut enkelletsel? Dit is het “door je enkel gaan” tijdens het bewegen (sporten, rennen, lopen of tijdens een andere activiteiten).

Afhankelijk van de ernst van de verzwikking kan het volgende ontstaan:

  • Pijn bij staan en lopen, soms zodanig dat je de enkel en voet tijdelijk niet kunt belasten
  • een bloeduitstorting
  • zwelling / vochtophoping rond de enkel en voet

De enkel wordt dik, blauw en pijnlijk, omdat er kleine scheurtjes in de enkelbanden zijn ontstaan. Het verschilt per verzwikking hoe groot deze scheurtjes zijn en of de enkelband nog wel intact is of dat deze helemaal is gescheurd.

In het algemeen leidt een ‘normaal’ herstelproces binnen 1-2 weken weer tot een normaal looppatroon, binnen 6 tot 8 weken tot volledig herstel van de functie van de enkel en genezing zonder restklachten en binnen 6- 12 weken sporthervatting op je oude niveau. Door middel van de juiste opbouw in oefeningen kun je dit proces versnellen.

Ontstaan

Meestal betreft het door je enkel gaan een inversietrauma, wat inhoudt dat je je enkel verzwikt door het plotseling naar binnen bewegen van de voet. De enkelbanden aan de buitenzijde van de enkel worden fors opgerekt of beschadigd.

De enkelbanden zorgen er samen met de spieren en pezen voor dat je enkel stabiel blijft. Wanneer deze beschadigd zijn, kan de enkel daardoor instabiel aanvoelen. 

Wat kan je zelf doen?

In alle gevallen is het belangrijk om als eerste de zwelling en de pijn te verminderen. Houd daarom eerst een paar dagen rust. Hoe je verder qua belasting en oefeningen kunt opbouwen is natuurlijk afhankelijk van de ernst van de klacht en jouw herstelvermogen. We laten je graag wat voorbeeldoefeningen zien, maar het is wel belangrijk om te overleggen wanneer je deze oefeningen kunt toepassen.

Wilt u liever persoonlijk advies?

Dat kan natuurlijk ook. U kunt een afspraak inplannen, in veel gevallen wordt deze afspraak vergoed door uw zorgverzekeraar. De afspraak vindt plaats vanuit het comfort van uw eigen huis, het enige dat u nodig heeft is een computer, laptop of telefoon, met werkende camera. De fysiotherapeut moet u kunnen zien om te bekijken waar de klachten zitten en hoe deze het beste verholpen kunnen worden. 

Plan via deze link een afspraak in.