Pijn in onderrug
Heb je last van lage rugpijn?
Misschien heb je al enige tijd klachten en wil je graag weten wat er aan de hand is. Daarom hebben wij alvast wat informatie voor jou op een rijtje gezet. We kunnen natuurlijk niet elke klacht specifiek toelichten. We hebben daarom een overzicht gemaakt van de meest voorkomende klachten. Herken je je niet in deze klachten, wil je een persoonlijke diagnose, of wil je oefeningen die specifiek op jou zijn gericht? Maak dan een afspraak met één van onze fysiotherapeuten. Dat kan via deze pagina. Eerst kijken wat je zelf kunt doen? Lees dan verder.
Pijn in de onderrug
De meeste mensen in Nederland (90%!) krijgen ooit in hun leven last van lage rugpijn. In driekwart van de gevallen gaat dit gelukkig vanzelf over. In de overige gevallen blijft de lage rugpijn langdurig bestaan en kan dit zorgen voor vervelende beperkingen in dagelijkse activiteiten of zelfs werkverzuim. Wat moet u weten als u last heeft van de lage rug?
Definitie van lage rugpijn
Lage rugpijn situeert zich uiteraard in de lage rug. Dit kan zowel op één kleine plek, als over een groter gebied. Veel mensen beschrijven dit als “een brede band over de onderrug”. Daarnaast kan lage rugpijn uitstralen tot in het been, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Neem gerust contact met ons op voor een diagnose. In dit artikel gaan we verder in op lage rugpijn zonder specifieke medische oorzaak. Later gaan we verder op klachten door een zenuwbeknelling in de rug.
Oorzaken van lage rugpijn
In 40% van de gevallen ontstaat rugpijn geleidelijk. Vaak weten mensen niet precies waardoor de rugpijn is ontstaan. In 60% van de gevallen ontstaat lage rugpijn plotseling, zoals bij bukken of tillen. Eigenlijk is dit gek, want uit onderzoek is gebleken dat de wervelkolom in de lage rug erg veel kracht kan opvangen zonder dat er schade optreedt. In verreweg de meeste gevallen is er dan ook geen medische diagnose te stellen.
Dit betekent natuurlijk niet dat de pijn onterecht is. Pijn kan ontstaan door de hoge spierspanning of stijfheid van gewrichten in de onderrug. Dit kan komen doordat de fysieke of psychische belasting hoger is dan waar u op bent voorbereid. Dit heeft alles te maken met welke activiteiten u al gewend was te doen.
Er bestaan echter ook een hoop mythes over het ontstaan van lage rugpijn. Deze helpen we graag uit de wereld:
- Zitten met een kromme rug is niet slecht voor de rug.
- Bukken is niet slecht voor de rug.
- Tillen met kromme rug is niet slecht voor de rug.
- Artrose in de wervelkolom betekent niet dat je niet van je rugpijn af kunt komen.
- Wervels, tussenwervelschijven en het SI-gewricht kunnen niet zomaar “weg schieten”.
Zelf aan de slag met je lage rugpijn
In het instructiefilmpje hieronder ziet u alvast wat over het algemeen goed werkt tegen lage rugpijn. Als u wil weten wat de oorzaak is van uw lage rugpijn en welke oefeningen bij u werken tegen lage rugpijn, neemt u dan contact met ons op.
Zenuwbeknelling in de onderrug
Heeft u met name pijn in uw been en in mindere mate in uw rug? Dan zou er sprake kunnen zijn van een beknelde zenuw. Vaak gaat dit gepaard met tintelingen in het onderbeen of de voet, of met krachtsverlies in het been. Gelukkig herstelt dit meestal na ongeveer zes tot twaalf weken. Wanneer dit niet het geval is kan dat zijn omdat een aantal factoren het herstel in de weg staat. Hierbij kunt u denken aan zware fysieke arbeid, of mentale stress. Het is echter niet de bedoeling om angstvallig/overmatig de fysieke belasting te minderen, want ook juist bewegingsangst en passieve omgang met de klachten staan herstel in de weg. Met oefeningen kunt u ervoor zorgen dat de zenuw minder snel geïrriteerd raakt en u daardoor minder snel pijn of andere zenuwklachten heeft in uw been. De meeste mensen kunnen daarvoor bovenstaande oefeningen gebruiken.
Wilt u liever persoonlijk advies?
Dat kan natuurlijk ook. U kunt een afspraak inplannen, in veel gevallen wordt deze afspraak vergoed door uw zorgverzekeraar. De afspraak vindt plaats vanuit het comfort van uw eigen huis, het enige dat u nodig heeft is een computer, laptop of telefoon, met werkende camera. De fysiotherapeut moet u kunnen zien om te bekijken waar de klachten zitten en hoe deze het beste verholpen kunnen worden.
Plan via deze link een afspraak in.