Pijn in knie
Heb je last van pijn in je knie?
Misschien heb je al enige tijd klachten en wil je graag weten wat er aan de hand is. Daarom hebben wij alvast wat informatie voor jou op een rijtje gezet. We kunnen natuurlijk niet elke klacht specifiek toelichten. We hebben daarom een overzicht gemaakt van de meest voorkomende klachten. Herken je je niet in deze klachten, wil je een persoonlijke diagnose, of wil je oefeningen die specifiek op jou zijn gericht? Maak dan een afspraak met één van onze fysiotherapeuten. Dat kan via deze pagina. Eerst kijken wat je zelf kunt doen? Lees dan verder.
Knieklachten, artrose?
Artrose is de meest voorkomende aandoening van de gewrichten. Het komt met name voor in de knie en de heup en treedt in verreweg de meeste gevallen op met het vorderen van de leeftijd. Mensen met artrose ervaren vaak de meeste pijnklachten op het moment dat ze in beweging komen. Als ze eenmaal “opgewarmd” zijn neemt de pijn af. Uiteraard kan er ook iets anders aan de hand zijn, in dit artikel vertellen we dan ook achtereenvolgens over artrose, patellofemoraal pijnsyndroom en meniscusklachten.
Definitie en lokalisatie van artrose
Artrose betekent afname van kraakbeen in het gewricht. Dit proces is normaal. Het gebeurt bij ons allemaal wanneer we ouder worden. Bij de één gaat deze afname sneller dan bij de ander. Soms in die mate dat er ook gewrichtsontstekingen bij komen. Dat is het moment dat pijnklachten kunnen optreden. Afname van kraakbeen hoeft an sich namelijk niet pijn te doen! Artrose in de knie kan pijnklachten geven rond de gehele knie en straalt soms iets uit naar het onderbeen.
Ontstaan van artrose
In onze gewrichten wordt synovium aangemaakt. Je kunt dit zien als een soort smeerolie. Dit synovium bevat voeding voor het kraakbeen en houdt het kraakbeen gezond. Met het ouder worden neemt de hoeveelheid voeding in het synovium af, waardoor het kraakbeen minder goed gevoed wordt. Het kan hierdoor degeneren. Dit proces noemen we artrose. Dit proces kan worden versterkt door zeer uiteenlopende factoren, zoals gewrichtsletsel door een trauma (denk aan botbreuken tot in het gewricht), langdurige zeer hoge, of juist te lage belasting, of overgewicht.
Behandeling van artrose in de knieën
Door behandeling krijg je je kraakbeen natuurlijk niet terug. Echter kun je toch qua pijn en functie sterk verbeteren door de juiste behandeling. Een operatie is dus zeker niet persé nodig! Probeer de oefeningen hieronder eens, of plan een afspraak in met een van onze fysiotherapeuten.
Patellofemoraal pijnsyndroom
Het gebeurt met enige regelmaat dat tieners en jongvolwassenen (en ook nog wel ouder) pijnklachten krijgen aan de voorzijde van hun knie. Het is daarbij de meest voorkomende knieklacht bij mensen onder de 50 jaar. De pijnklachten treden met name op tijdens kracht zetten met gebogen knie. Hierbij kun je denken aan traplopen, fietsen en hurken, maar ook tijdens langdurig zitten met gebogen knieën kunnen de pijnklachten optreden.
Definitie en lokalisatie patellofemoraal pijnsyndroom
Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) betekent letterlijk dat de pijnklachten van achter de knieschijf komen, het gebied tussen de knieschijf en het dijbeen. De pijnklachten kunnen optreden achter de knieschijf, op de knieschijf, of rondom de knieschijf. Ook de aanhechtingen van de pezen op de knieschijf kunnen pijnlijk aanvoelen.
Ontstaan van patellofemoraal pijnsyndroom
Vanuit de wetenschap weten we dat verminderde spierkracht van de voorzijde van het bovenbeen meer kans geeft op PFPS. Dit is met name een probleem zodra de belasting op de knie plotseling fors toeneemt. Lange tijd werd gedacht dat een X-stand van de knieën ook zou bijdragen aan het ontstaan van deze klachten, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet klopt. Verder is er een aantal factoren die de klacht in stand kunnen houden. Hier gaan we verder op in in het instructiefilmpje over tips en zelfbehandeling. Wanneer je wil weten welke factoren op jou van invloed kunnen zijn, maak dan een afspraak met ons!
Wilt u liever persoonlijk advies?
Dat kan natuurlijk ook. U kunt een afspraak inplannen, in veel gevallen wordt deze afspraak vergoed door uw zorgverzekeraar. De afspraak vindt plaats vanuit het comfort van uw eigen huis, het enige dat u nodig heeft is een computer, laptop of telefoon, met werkende camera. De fysiotherapeut moet u kunnen zien om te bekijken waar de klachten zitten en hoe deze het beste verholpen kunnen worden.
Plan via deze link een afspraak in.