Last van stress?

Dit is goed om te weten.

De laatste weken is steeds meer bekend geworden dat steeds meer mensen last hebben van stressgerelateerde klachten. Mensen komen minder onder elkaar, er is onzekerheid over de gezondheid en de economie krijgt het flink te verduren.

Langdurige stress kan zorgen voor een groot scala aan fysieke en psychische klachten, waarbij het onderdrukken van immuunsysteem in tijden van corona op de voorgrond staat. Er zijn methoden om hier iets tegen te doen en hier zullen wij in de komende nieuwsbrieven enkele van uitlichten. We beginnen met iets waar we allemaal al zeer ervaren in zijn: ademhalen.

Het effect van ademhalings-/ontspanningsoefeningen

Ademhalen doen we vanzelf. We ademen zuurstof in en koolzuur uit. De ademhaling past zich aan bij wat we doen; rustige ademhaling bij slapen en snelle ademhaling bij sporten.

Maar bij bijvoorbeeld angst en spanning (stress) raakt uw ademhaling van slag, vaak zonder dat u het zelf beseft. Ook kunt u als gevolg van een longaandoening een verkeerde ademtechniek en ademfrequentie ontwikkelen. Het lichaam maakt daardoor onnodig stresshormonen aan zoals adrenaline en verhoogt uw hartslag. Het is alsof het lichaam zich voorbereidt op een inspanning. U gaat vanzelf sneller ademhalen en uw hart gaat sneller kloppen. Overbelasting en oververmoeidheid kunnen een rol spelen en deze situatie versterken.

Gelukkig kun je hier iets tegen doen. Je kunt je ademhaling tenslotte bewust sturen en je kunt een blijvend positief effect creëren door dit één á twee keer per dag 10 minuten te doen. Binnenkort sturen we in onze nieuwsbrief een audio-oefening mee voor al onze lezers, zodat ze hier mee aan de slag kunnen. Sta je nog niet ingeschreven voor de nieuwsbrief? Schrijf je dan in op deze pagina. 

Ademhalingsoefeningen richten zich op de ademtechniek en ademfrequentie, door te oefenen kunt u de ademfreqentie verlagen en de techniek optimaliseren waardoor uw hartslag daalt en u geen onnodige stresshormonen aanmaakt. Dat voelt u in uw algehele (spier)spanning.

Effect van mindfulness meditatie op stress

Niet iedereen is gebaat bij dezelfde oefeningen en daarom belichten we verschillende methoden.

Beoefening van mindfulness training kan helpen om stress te verminderen. Uit een hersenonderzoek blijkt namelijk dat je met mindfulness deze negatieve effecten kunt verminderen of nog beter, kunt voorkomen. 

Mindfulness betekent dat je met je volle aandacht ergens bij bent en dat je leeft in het “nu”. Denk bijvoorbeeld aan je ademhaling of het stil staan bij de smaak van je avond eten. Uit onderzoek blijkt dat mindful mediteren leidt tot een vermindering van depressieve gevoelens, stress en angststoornissen. Daarbij heeft het een positieve werking op je bloeddruk, imuunsysteem en geheugen.

Zin om meer te lezen?

Zin om meer te lezen?

Last van stress?

Last van stress?Dit is goed om te weten.De laatste weken is steeds meer bekend geworden dat steeds meer mensen last...

Kan je niet fitnessen? 

Kan je niet fitnessen?  Dit kun je in ieder geval wel doen. Ook kleine beetjes bewegen is goed voor de gezondheid. Dit...

Chronische pijn

Last van chronische pijn?Wanneer pijnklachten niet zomaar weggaan. Soms blijven pijnklachten wel erg lang...

Meer weten? Stuur ons een bericht!

Adresgegevens

Hoofdstraat 45
7213CR Gorssel
0575-493002
info@fysioadvies-online.nl

Privacybeleid