Pijn in hiel

Heb je last van pijn in je hiel?

Misschien heb je al enige tijd klachten en wil je graag weten wat er aan de hand is. Daarom hebben wij alvast wat informatie voor jou op een rijtje gezet. We kunnen natuurlijk niet elke klacht specifiek toelichten. We hebben daarom een overzicht gemaakt van de meest voorkomende klachten. Herken je je niet in deze klachten, wil je een persoonlijke diagnose, of wil je oefeningen die specifiek op jou zijn gericht? Maak dan een afspraak met één van onze fysiotherapeuten. Dat kan via deze pagina. Eerst kijken wat je zelf kunt doen? Lees dan verder. 

Hielspoor kan de verklaring zijn

Heeft u last van pijnklachten onder de hiel? Wellicht heeft u last van fasciitis plantaris, ofwel hielspoor. Dit treedt met name op tijdens lopen, of anderzijds druk zetten op de hiel. 10% van de volwassenen krijgt hier ooit in zijn/haar leven last van.

Definitie en locatie

Hielspoor is een irritatie van de peesplaat onder de voet met soms een doornvormige verkalking aan het hielbeen. Deze peesplaat loopt van de onderzijde van het hielbeen tot de onderzijde van de tenen. De peesplaat is bijzonder sterk en biedt ondersteuning aan de gehele voet. Wanneer je gaat (hard)lopen wordt de peesplaat onder flinke belasting op rek gebracht.

Klachten die kunnen voorkomen zijn:

  • pijn rond de midden- en achtervoet
  • pijn onder de hiel met uitstraling naar de tenen
  • stekende of zeurende pijn
  • pijnlijke eerste stappen na (nacht)rust

Ontstaan van hielspoor

Een peesplaatontsteking start met een overbelasting, welke haarscheurtjes in de peesplaat veroorzaakt. Genezing ’s nachts zorgt daaropvolgend voor verkleving, waardoor opnieuw haarscheurtjes na belasting ontstaan en een soort vicieuze cirkel ontstaat. De aandoening wordt veelal bij hardlopers, bij mensen met werk en/of hobby’s waarbij veel wordt gestaan en gelopen, bij mensen met overgewicht en bij zwangere vrouwen gezien. Maar ook een verkeerde voetstand of -functie en problemen met achillespees of kuitspier kunnen hielspoor veroorzaken.

Wat kan ik er aan doen?

Het herstel van een chronische peesplaatontsteking duurt drie tot negen maanden. Bij 88% van de patiënten zijn de klachten na drie tot negen maanden verminderd, waarvan 20% na acht weken klachtenvrij is. Hoe langer de klachten aanwezig zijn, hoe langer de herstelperiode zal zijn. In de instructievideo zie je een aantal oefeningen die je kunt doen om de voet- en kuitspieren te versterken en de coördinatie hiervan te verbeteren. Dit is belangrijk om de voet in goede positie te kunnen stabiliseren.

 

Instructiefilmpje voor oefeningen bij hielklachten

Klik hier op hiel voor het instructiefilmpje voor thuisoefeningen bij hielklachten

Wilt u liever persoonlijk advies?

Dat kan natuurlijk ook. U kunt een afspraak inplannen, in veel gevallen wordt deze afspraak vergoed door uw zorgverzekeraar. De afspraak vindt plaats vanuit het comfort van uw eigen huis, het enige dat u nodig heeft is een computer, laptop of telefoon, met werkende camera. De fysiotherapeut moet u kunnen zien om te bekijken waar de klachten zitten en hoe deze het beste verholpen kunnen worden. 

Plan via deze link een afspraak in.